Jak proměnit staré oblečení ve stylovou kabelku

Toužíte po originální kabelce, která bude nejen stylová, ale také ekologická a levná? Pak zkuste recyklovat staré tričko, nebo jako v mém případě staré šaty! V tomto článku vám ukáži, jak si pomocí jednoduché techniky locker hooking vyrobit z nepotřebného oblečení designovou kabelku podle vlastních představ. Stačí trocha fantazie, zručnosti a pár základních pomůcek. Pusťte se do tvoření a už nikdy nebudete chtít nosit nudné sériové kabelky!

Proměna starého oblečení v stylovou kabelku technikou Locker Hooking je kreativní způsob, jak recyklovat, nebo spíše upcyklovat, a současně vytvořit něco úžasného a funkčního. Zde je návod, jak na to:

Příprava materiálu

Nejdříve si připravte staré tričko, nebo šaty, které chcete použít. Oblečení by mělo být vyprané a suché. Pokud je potřeba, také je vyžehlete, abyste měli hladkou látku bez záhybů.

Stříhání látky

✂ Následně tričko|šaty rozstříhejte nebo rozřezejte na dlouhé pruhy široké přibližně 1,5-2,5 cm. Šíře pruhu bude závislá na pevnosti a tuhosti materiálu a velikosti kanavy, jakou chcete použít. Čím jemnější materiál máte, a čím větší oka kanavy máte, tím širší pruhy stříhejte. Pruhy můžete stříhat spirálovitě z dolního okraje až k ramenům, abyste získali co nejdelší kusy látky. Budete-li řezat nebo stříhat pruhy rovně, můžete si je pak sešít 🪡, popřípadě pospojovat 🪢.

Příprava základu pro kabelku

Jako základ pro vaši kabelku můžete použít kanavu velikosti 1,5 nebo velikosti 2. Velikost stříhaných dílů bude záviset na velikosti kabelky, kterou chcete vytvořit. Nezapomeňte si přidat na každé straně 4 čtverečky pro založení :)

Přizpůsobení vzoru množství látkových pruhů

👕👗 Budete-li recyklovat více triček, nebo i jiných látek, které doma máte, vytvořte si stejné vzory na předním i zadním díle najednou. Usmyčkujte část vzoru na předním díle a pak stejnou část na zadním díle (chcete-li mít kabelku z obou stran stejnou).

💡 Při smyčkování kabelek například vlnou, nebo látkami, které jste si koupili a můžete si je opět dokoupit, můžete smyčkovat nejdříve celý přední a poté zadní díl. Pokud ale smyčkujte z recyklovaných materiálů, smyčkujte oba díly současně po jednotlivých částech vzoru. Předejdete tak situaci, kdy vám pruhy z recyklovaného trička dojdou a na druhý díl vám již tato, například specifická barva, nebo i materiál, dojdou.

Výběr a použití rukojetí

Ucha pro kabelku jsou téma, kterému bych měla věnovat samostatný článek… a opravdu to udělám 🙂. Je to specifický, nejen funkční, ale i designový prvek, který působí jako dominanta kabelky. Ucha je možné vytvořit buď z dalších pruhů látky, ustřihnout si dlouhý kus kanavy a také si ucha usmyčkovat, anebo můžete použít hotová ucha z různých materiálů, jako je kov, pryskyřice, textil, dřevo, apod. Použití již hotových rukojetí je podle mého názoru tou nejjednodušší a nejpraktičtější volbou. Ale rozhodnutí je jen a jen na vás 👍.

Dokončení

Jakmile dokončíte smyčkování všech dílů kabelky, můžete přistoupit k finálním úpravám. Skryjte přebytečné pruhy látek i uzamykacích přízí. Poté spojte obšívacím stehem všechny díly kabelky dohromady. Přišijte také ucha. Budete-li chtít v kabelce podšívku, ušijte si ji také podle představ. Já mám ráda spoustu a spoustu kapsiček na moje drobnosti, které v kabelce potřebuji 😇. Podšívku přišijte k horní hraně kabelky zadním stehem. Chcete-li, všijte si do podšívky také magnetická zapínání, která udrží kabelku zavřenou.

Zdobení

Na kabelku můžete přišít také řadu ozdob, filigránů, korálků, minerálů anebo na ucha zavěsit různé visačky či střapce. Na ucha je také možné uvázat kus látky, nebo šáteček, který ještě více doplní váš outfit.

Locker Hooking vám umožňuje experimentovat s různými technikami a materiály. Nebojte se experimentovat s barvami, vzory a texturami látek. Vytvořením stylové kabelky z recyklovaného trička nejenže šetříte životní prostředí, ale zároveň získáváte jedinečný módní doplněk, který navíce ještě upoutá pozornost 💟.

Pokud si nevíte s něčím rady, podívejte se do mých návodů či videí, anebo mi napište na FCB nebo WhatsApp. 🙂