9 nejčastějších chyb při výrobě kabelek a jak se jim vyhnout

1. Nedostatečná příprava dekoračních materiálů - rada k nezaplacení :)

Před zahájením projektu je důležité správně připravit dekorační materiál, který chceme pro výrobu kabelky použít. Toto se obzvláště týká použití bavlněných látkových pruhů. Budete-li pracovat s novými kupovanými barevnými plátny, anebo si budete světlá bavlněná plátna vlastnoručně barvit do požadovaného odstínu, před jejich použitím je vyperte. Zdržuje to, ano L ale věřte mi, předejdete stejné chybě, jakou jsem udělala jako začátečník já, a to na několika svých prvních úžasných výtvorech. Když jsem šla po pár letech používání kabelky i koberečky ručně přeprat, doma barvené látky a bohužel, i ty koupené v obchodě, mi i při ručním praní pustily tmavé barvy do světlejších barev na smyčkách. Věřte mi, že mi bylo do pláče… kabelky jsem si už nikdy znovu nevzala, protože jsou pro mě zničené, ale zároveň jsem je nedokázala vyhodit, protože jsem jejich výrobě věnovala hodně času. L Jsou mi stále připomínkou toho, proč jeden den s výrobou kabelky počkat a plátno si předem vyprat. Vyprané látky před rozřezáváním i žehlím. Látka je hezky rovná, dobře se s ní při řezání pracuje a pruhy mám všechny stejně široké.

2. Nevhodný výběr materiálu smyčkovacího háčku

Smyčkovací háček se vyrábí z mnoha materiálů a v různých tloušťkách. Oceli, plastu, hliníku, dřeva… Určitě si vyzkoušejte, který materiál háčku vám bude nejvíce vyhovovat. Přiznám se, že já osobně nejraději používám háček z odlehčeného hliníku. Díky jeho malé hmotnosti se mi s ním pracuje příjemně a pohodlně. Oproti tomu ocelový háček jsem po pár usmyčkovaných řadách vyhodila, protože byl těžký a po chvíli práce s ním mě bolelo zápěstí.

3. Špatně zvolená velikost kanavy

Kanava pro Locker Hooking je odlišná od běžně známých a používaných kanav pro vyšívání typu Aida, Panamka, apod. Tato speciální textilní tkaná kanava má větší oka, je škrobená, aby dobře držela tvar. Navíc je protkaná modrými pruhy, které usnadňují počítání čtverečků. Každý čtverec má 10 x 10 čtverečků. 

  • Kanava vel. 1,3 má nejširší oka, jaká jsou na trhu dostupná. Tato velikost je vhodná pro koberečky a další předměty háčkované těžšími, silnějšími látkami.
  • Kanava vel. 1,5 se tradičně používá pro tkaní koberců. Velikost ok je 1,5 čtverečku do jednoho cm. Hodí se pro smyčkování koberců, běhounů, tašek, kabelek, povlaků na polštáře nebo ornamenty.
  • Kanava vel. 2 má dva čtverečky na délku 1 cm. Díky tomu dovoluje práci na detailnějších ornamentech. Je výborná také pro menší projekty, jako jsou podložky, ornamenty, krabice, tašky, kabelky, šperky, náramky, doplňky atd.
  • V USA je k dostání kanava ještě jemnější. Ta se používá na oděvní doplňky, jako jsou náplety na kabáty, límce, apod. Tuto dosud v nabídce nemám, ale budete-li jí chtít, zařídím její dovoz a doplnění do mého e-shopu.

 

4. Nezajištěné hrany kanavy proti rozpárání

Při stříhání kanavy pravidelných a velkých projektů je vždy nutné připočítat 4 řady ok na každé straně projektu. Ve čtvrté řadě ok kanavu zahnete dolů, tři řady ok zůstanou přehnuté. Kanava v těchto místech bude „dvojitá“ a smyčkuje se skrz obě tyto vrstvy. Tímto způsobem zajistíte kanavu proti rozpárání. Budete-li vyrábět menší nepravidelné vzory, ornamenty nebo různé jiné dekorace nepravidelného tvaru, jako jsou květiny, listy, apod., kanavu stříhejte přesně podle své předlohy a hrany ustřižené kanavy kolem dokola bohatě přetřete rychleschnoucím lepidlem a nechte úplně zaschnout. Tím zajistíte hrany těchto menších projektů proti rozpárání.

5. Špatně zvolená šíře dekoračního materiálu pro velikost ok kanavy

Důležitým prvkem při používání látkových pruhů a dalších dekoračních materiálů je také jejich šíře.
Ta závisí na velikosti použité kanavy a také použitém dekoračním materiálu.
Theresa Pulido k tomuto zpracovala v knize Locking Loops velice jednoduchou a přehlednou tabulku. Překlad její tabulky uvádím níže.

Tabulka

Pokud vezmete širší kanavu, např. vel. 1,5 na kabelku a jako dekorační materiál použijete jemňoučké plátýnko, které nastříháte nebo nařežete jen na 1 cm široké proužky, namísto alespoň 1,5 cm široké pruhy, jednotlivé smyčky se vám nebudou celé dotýkat a bude vám mezi nimi vznikat maličká mezera. Výsledný dojem kabelky bude dobrý, ale ne dokonalý J Můžete se podívat například na jeden z mých prvních kabelkových výtvorů – Taška s ornamentem a designovou rukojetí. Ve svém okolí jsem nenašla nikoho, kdo by si těchto nedokonalostí všiml nebo se nad nimi pozastavil… ale já je vidím. Tak pokud jste mi trochu podobní ve vnímání detailů své práce, zvolte dobře šíři dekoračních materiálů.

6. Chyba ve vzoru při smyčkování

Dali jste si práci s nakreslením vašeho vzoru, který chcete na koberci, nebo kabelce, použít. Začnete smyčkovat váš vzor a v průběhu práce si některé pasáže vzoru zapamatujete a smyčkujete je zpaměti. Může se vám stát, že až po několika řadách, kdy si svůj vzor nezkontrolujete s předkresleným vzorem v průběhu práce, zjistíte, že jste x-řad zpátky udělali chybu a tím si v lepším případě „změnili“ vzor, v horším případě „zkazili“ vzor. V prvním případě, kdy se vám změněný vzor i tak líbí, upravíte si ho v nákresu a druhou stranu kabelky uděláte stejně, podle „nově upraveného“ vzoru a budete také spokojená J. Ve druhém případě na sebe budete mít zlost, protože budete muset kus práce vypárat a usmyčkovat znovu. Obzvláště, pokud máte již druhou stranu kabelky hotovou a vzor nemůžete změnit. Věnujte tedy alespoň jedním očkem trochu pozornosti kontrole smyčkovaného vzoru, i když máte pocit, že si ho pamatujete… z vlastních zkušeností J

7. Nestejnoměrná oka vytažených dekoračních materiálů

Při smyčkování ploch je důležité dbát dostatečnou pozornost na velikost vytažených ok nahoru na kanavu. Budete-li až příliš spěchat a každá vytažená smyčka bude mít jinou velikost, bude to na vašem výrobku vidět a výsledný produkt se vám nebude líbit. Mírná rozdílnost nevadí, ale pokud máte jednu smyčku 5 mm a druhou 8 mm, budou tyto rozdíly viditelné. Samozřejmě, pokud toto nebude záměrné a samotnou součástí vámi navrženého desingu… i to se používá. Střídají se krátké a dlouhé smyčky, čímž získává výsledný výrobek dynamického vzhledu, obzvlášť, používáte-li nejjemnější velikost kanavy a jako dekorační materiál různé druhy přízí.

8. Nedostatečné nebo vůbec žádné zakončení volných konců

Chápu… všechny díly kabelky máte již usmyčkované a jste nedočkavá, už už abyste si jí mohla vzít a vyrazit s ní ven J Skrývání či zapošívání volných konců dekoračních materiálů a uzamykacích přízí na jednotlivých dílech kabelky jsou ale velice důležitou součástí dokončovacích prací. Určitě nechcete, aby se vám vaše jedinečná designová kabelka někdy rozpárala. Obzvláště v případě, kdy jste ji vytvořili jako dárek pro někoho, na kom vám opravdu záleží, koho jste chtěla potěšit a zároveň se veřejně pochlubit tím, jak úžasné kabelky umíte vyrobit.

9. Špatná volba vzoru nebo techniky smyčkování

Výběr příliš složitého vzoru na váš první projekt může být pro začátečníky při smyčkování frustrující. Začněte s jednoduššími geometrickými vzory nebo pruhy… ty jsou nadčasové a nikdy se neokoukají J. Jako techniky smyčkování volte na svůj první projekt ty jednodušší, kterými jsou lineární nebo spirálová technika. Až si techniku smyčkování zažijete, postupně přecházejte ke složitějším předkresleným vzorům, i složitějším technikám smyčkování, jako je technika volného smyčkování nebo vycpávání vzorů.

Vyvarováním se těchto chyb zajistíte, že vaše zkušenost s výrobou a následným používáním kabelek vyrobených technikou smyčkování bude příjemná.